IV Міжнародні маневри мальтійських рятувальників

Початок вересня – це традиційна дата проведення маневрів мальтійських волонтерів-рятувальників. Цього року вони відбувалися вже вчетверте за час реалізації проекту «Розвиток системи добровільного медичного рятувальництва в Україні» у рамках програми розвитку Міністерства закордонних справ Польщі спільно з Мальтійською Службою Медичною та Zakon Maltański Polska Order of Malta Poland

Учасники Маневрів - волонтери-рятувальники Мальтійської служби допомоги - з’їхались звідусіль: з Києва, Львова, Запоріжжя, Южноукраїнська, Маріуполя, Фастова, Кам'янця-Подільського, Кам'янського. І навіть 2 команди з Польщі. Численно були представлені на змаганнях івано-франківські мальтійці. Вперше до таких змагань приєднався загін швидкого реагування з міста Рівне та Івано-Франківська. Загальна кількість учасників склала 22 команд (понад 90 осіб.).
На урочисте відкриття завітав Консул Республіки Польщі у Львові –Jachowicz Krzysztof та керівник Закордонної служби Мальтійської Служби Допомоги єпархії Трір (Німеччина) – Ulrich Mathey. Головним Командором маневрів став Mariusz Zawada – медичний рятувальник з Польщі, наш незмінний тренер та хороший приятель, який разом із своєю командою з 8 суддей слідкував за правильністю виконання усіх дій учасниками.
Програма маневрів була досить насиченою. В п’ятницю опівночі розпочалося виконання нічного завдання. Треба було застосувати усі процедури з ліквідації масового випадку – ДТП за участю автобуса з кількома десятками потерпілих. За годину-дві учасники встигли провести тріаж, розгорнули пункти надання допомоги, евакуювали усіх потерпілих з автобуса та передали їх до лікарні. В суботу ж кожна команда виконала 5 завдань локалізованих у різних точках міста, на яких було симульовано різні ситуації: падіння з висоти з численними переломами, удар блискавкою, утоплення дитини, ДТП з кількома потерпілими, падіння вертольота.
Глядачів не бракувало ніде. На кожному завданні збирався чималий натовп зацікавлених. Дехто залишався протягом декількох годин на місці, спостерігаючи за роботою різних команд.
Проведення такого заходу не було би можливим без великої команди волонтерів, які долучилася до підготовки та організації маневрів: виконували роль акторів, гримерів, перекладачів, технічного забезпечення та багато іншого.
Серед усіх 22 команд третє місце виборола команда з Івано-Франківська – Марія Максимець, Роман Озарко, Вікторія Шульга, Віталій Саїк. Вони ж отримали кубок за найкращу командну роботу. Друге місце п’єдесталу зайняла збірна команда з Кам’янського, Львова та Івано-Франківська: Олена Білоус, Наталя Гоєнко, Анастасія Вінславська, Іван Галик. Абсолютними чемпіонами змагань стала команда з Южноукраїнська, яка додатково отримала кубок за найкраще виконання найскладнішого завдання: Андрій Дікусар, Влад Меделян, Вадим Базенко, Євген Шифердеккер.

Особливу відзнаку за виконання нічного завдання(проведення тріажу) отримала команда з Івано-Франківська: Вадим Чесановський, Олена Царук, Наталя Стецько, Христина Магас.
Щорічні змагання-маневри стають логічним завершенням навчання мальтійців з Кваліфікованої Першої Допомоги. Метою змагань є, перш за все, перевірка засвоєних умінь, знань і навичок з надання Кваліфікованої Першої Допомоги потерпілим у різних життєвих ситуаціях в умовах максимально наближених до реальних.
Як і попереднього разу усі потерпілі «вижили» в результаті надання допомоги, а мальтійські волонтери-рятувальники показали високий рівень знань та навиків

Презентація книги "Суверенний Мальтійський і Україна: 10 років дипломатичних відносин, 27 років служіння потребуючим"
27 Листопад 2018 року
Мальтійська служба організувала благодійних обід для 200 найбільш потребуючих людей