Ортезування дітей в Бориславському інтернаті

Спеціальна школа-інтернат для дітей із наслідками поліомієліту та ДЦП у місті Борислав, Львівської області призначена для 120 дітей віком від 6 до 20 років. Школа приймає дітей зі Львівської, Рівненської, Вінницької, Луганської областей. Проводить реабілітацію за кількома основними напрямами: психокорекція, логопедія, лікувальна фізкультура, масаж, фізична реабілітація та ін. Перебування дітей у закладі цілодобове, а фізична реабілітація триває 11 років.

Вихованці школи — це діти, які надзвичайно потребують комфортного соціального життя, відповідно до своїх діагнозів: дцп (IV–V рівня), аутизм, пошкодження нервової трубки, наслідки поліомієліту. Більшість дітей мають вторинні ортопедичні ускладнення, які значно обмежують функціональні можливості і потребують відповідного догляду. Внаслідок того, що вихованцям не було проведено своєчасного раннього втручання, а інформування щодо базового догляду недостатнє, діти не досягли максимально можливого функціонального розвитку. Тому їхня участь у соціальному житті є надто обмеженою.

Дитяче відділення Медичного центру фізичної терапії та медицини болю Інново та Мальтійська служба допомоги започаткували двоетапний благодійний проект для школи. Мета проекту — забезпечення персоналу та батьків/опікунів вихованців школи-інтернату необхідною інформацією щодо базового догляду та запобіганню ортопедичних ускладнень.

Мету проекту ми досягнемо в два етапи.

Перший етап — проведення ортезування — розпочався і триватиме до кінця року. На сьогодні зортезовано 22 дитини , ще 12 дітей чекають на ортезування. Фінансування першого етапу проекту було здійснено спонсорами Мальтійської служби допомоги у Львові і становило  438130, - гривень.

Ортез — індивідуальний ортопедичний пристрій, що забезпечує правильне (фізіологічне) положення суглобів. Тип та конструкція ортезів можуть періодично змінюватися, залежно від динаміки змін стану пацієнта. Завдяки ортезуванню можна досягти виправлення деформацій чи їх запобігання, полегшити здобуття навичок та покращення функціональних вмінь дитини, підвищити ефективність ходьби, зменшити енергозатрати для руху та утримання положення, контролювати м’язовий дисбаланс та зменшити прояви спастичності.

Другий етап проекту — забезпечення вихованців школи-інтернату допоміжними засобами для пересування. Правильний вибір допоміжного засобу для пересування є важливим компонентом у житті дитини з особливими потребами. Індивідуально підібраний і відрегульований спеціалізований візок попередить виникнення патологічних положень і деформацій, дозволить зменшити прояви спастичності та патологічних рефлексів. Використовуючи палиці, ходунці чи інвалідний візок, дитина може самостійно пересуватися та бути максимально мобільною і функціональною в самообслуговуванні.

Плановані додаткові етапи проекту — проведення фізичної реабілітації для дітей командою Innovo Kids, яка буде надзвичайно ефективною на основі попередніх двох етапів проекту. Навчання персоналу школи-інтернату та доглядальників правильного менеджменту проведення реабілітаційних заходів та сучасних реабілітаційних методик команди Innovo, відповідно до засад доказової медицини. Обмін багаторічним досвідом - надзвичайно актуальна та необхідна складова проекту.

Заходи та перебіг проекту документується. Попереду ще багато роботи.

Кожна Ваша пожертва покращить життя дітей.

Долучитися можна, здійснивши пожертву через сервіс онлайн-платежів https://www.ipay.ua/…/financial-support-maltiyska-sluzhba-d…
або на банківський рахунок Мальтійської служби допомоги
р/р 260042360005
в АБ «Укргазбанк»