Розвиток системи цивільного добровільного рятувальництва в Україні

Кожен з нас може опинитися в ситуації, коли інша людина потребуватиме нашої допомоги. Раптова хвороба чи нещасний випадок можуть спричинити ситуацію, в якій від наших дій залежатиме людське життя. І хоча порятунок людей в кризових ситуаціях та піклування про безпеку мешканців належать до завдань держави, кожен громадянин повинен знати, як треба діяти, доки не прибуде фахова допомога.  Саме тому пропагування першої допомоги та рятувальництва є надзвичайно важливим.

Україну чекає процес зміни системи рятувальництва. Досвід країн Євросоюзу вказує на те, що важливою підтримкою для державної системи рятувальництва є саме добровільне рятувальництво. Особливої ваги воно набирає у ситуації катастроф, стихійних лих, забезпеченні масових заходів. Вишколені добровольці з відповідним спорядженням можуть ефективно підтримати дії професіоналів, співпрацювати з швидкою допомогою, пожежною службою, поліцією та іншими службами. Добровольці також можуть брати активну участь у громадському житті на локальному рівні — навчати першої допомоги, забезпечувати події на рівні місцевих громад.

Зараз в Україні добровільне рятувальництво розвивається з ініціативи “знизу”. Групи волонтерів-рятувальників з’явилися в Києві, Львові, Маріуполі, Івано-Франківську, Запоріжжі, Южноукраїнську та інших містах. Бар’єром в розвитку є, між іншим, брак правових регулювань, які стосуються добровільного рятувальництва. Бракує також стандартів вишколу і спорядження, але, передусім, всієї правової кодифікації повноважень, що утруднює створення успішної моделі співпраці з фаховими службами та поміж організаціями.

Під час конференції “Розвиток системи цивільного добровільного рятувальництва в Україні” експерти з України, Польщі, Німеччини та Італії поділилися досвідом у розвитку потенціалу добровільного рятувальництва. Відбулася також  презентація різних моделей дій та правових рішень для добровільного рятувальництва. Учасники мали можливість познайомитися з прикладами діяльності різних міст України, а також Польщі, Італії та Німеччини. Під час дискусії учасники та експерти спільно обміркували напрямки розвитку рятувальництва у нашій країні.

Конференція відбулася під почесним патронатом Яна Пєкло, Надзвичайного і  Повноважного Посла Республіки Польща в Україні, Антоніо Газзанті Пульєзе ді Котроне,  Надзвичайного і  Повноважного Посла Мальтійського Ордену в Україні, професора Андрія Мелешевича, Ректора Національного університету “Києво-Могилянська академія” та Єжи Бера, Президента Ордену Польських Мальтійських Лицарів.

Фотозвіт з Конференції запрошуємо переглянути за на нашій сторінці у Facebook

На сьогодні 22 дитини вже отримали ортези
25 Жовтень 2018 року